Asuntolaina Edullisesti

Asuntolainaa voi hakea lähes kuka tahansa ihminen. Asuntolainan edellytyksenä on riittävä tulotaso, jotta pankki voi varmistua lainan takaisin maksusta. Tämä tarkoittaa sitä, että palkkasi on tarpeeksi suuri lainan suuruuteen suhteutettuna. Lainan saamisen edellytyksenä ei ole vakituinen työpaikka, voit saada asuntolainaa vaikka työsuhteesi olisi määräaikainen.

Merkinnät luottotiedoissasi voivat olla peruste asuntolainan eväämiseksi. Tässä asiassa huomioidaan nykyinen tilanne. Jos luottotiedot ovat menneet vuosia sitten ja olet hoitanut lainan jo aikoja sitten pois, on uuden asuntolainan saaminen mahdollista. Tämä vaihtelee pankki- ja konttirikohtaisesti suuresti. Hyvissä ajoin ennen asunnonostoa kannattaa käydä pankissa lainaneuvottelussa. Sitä kautta asiat selviävät parhaiten. Ja kun olet löytänyt unelmiesi asunnon et joudu odottamaan lainapäätöksiä ja aloittamaan lainaneuvotteluita siinä vaiheessa.

Asuntolainojen myöntäjiä on Suomessa useita. Pankkien välillä on eroja, joskus suuriakin eroja. Asuntolaina kannattaakin aina kilpailuttaa. Kilpailuta laina aina, säästät selvää rahaa. Lainan kilpailuttaminen on yleensä maksutonto. Etua.fi verkkopalvelu kilpailuttaa asuntolainasi puolestasi. Täytät vain yhden lainahakemuksen ja saat usealta eri pankilta lainatarjouksen koskien asuntolainaasi. Säästät selvää rahaa ja aikaa. Etua.fi palvelu on kuluttajille täysin ilmainen!

asuntolaina

Etua.fi on auttanut tuhansia suomalaisia löytämään edullisen asuntolainan. Etua.fi on nopea ja helppo käyttää. Kilpailutus kannattaa aina koska sen avulla voit säästää selvää rahaa ja näin ollen rahaa jää myös muihin arjen menoihin.

Lainalaskurin avulla voi arvioida lainan kuukausilyhennyksen suuruutta sekä maksettavan koron määrää jos lainan vuosikorko on tiedossa. Käytännössä lainalaskurilla ei voi saada täysin tarkkaa arviota kuukausilyhennysten suuruudesta tai koron määrästä, koska eri pankit myöntävät eri suuruisia vuosikorkoja. Lainalaskuria kannattaakin siis käyttää ainoastaan suuntaa antavana työkaluna.

Mikäli lainan hakeminen on ajankohtaista kannattaa lainalaskurin käytön lisäksi harkita lainan kilpailuttamista. Kilpailuttaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jokaisesta pankista pyydetään tarjous haluttavasta lainasummasta. Tämän jälkeen saatuja tarjouksia verrataan keskenään ja valitaan luonnollisesti se kaikista edullisin vaihtoehto. Nykypäivänä kilpailuttamisen voi suorittaa verkossa, yhdellä ainoalla lainahakemuksella. Lainahakemuksen jättäminen on täysin maksutonta ja myös huomattavasti vaivattomampaa kuin tarjousten pyytäminen jokaisesta pankista erikseen. Lainahakemuksen jättämisen jälkeen pankit ottavat yhteyttä hakemuksen jättäjään ja kutsuvat hänet lainaneuvotteluun.

Lainaneuvotteluissa kannattaa myös kysyä mahdollisista keskittämiseduista. Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa asiakkailleen keskittämisetuja, joiden piiriin kuuluvat kaikki pankki- ja vakuutusasiat. Nämä keskittämisedut eivät välttämättä aluksi näytä suurilta, mutta pitkässä juoksussa niiden avulla voi säästää mukavia summia rahaa.

Yleistietoa lainoista

Yleensä lainaa haetaan silloin kun tehdään suurempia hankintoja. Yleisimpiä näistä lainoista lienevät asuntolaina, autolaina sekä kulutusluotto. Nämä lainat vaativat pitkäaikaista sitoutumista sekä ovat taloudellisesti merkittäviä. Ennen lainan hakemista onkin hyvä tutustua hieman näihin lainamuotoihin. Tietämällä perusasiat oikeanlaisen lainan valinta on huomattavasti helpompaa.

Tietoa asuntolainasta

Asuntolaina muodostuu viitekorosta ja pankin pyytämästä marginaalista. Esimerkiksi asuntolainan kustannuksista pääosan muodostaa lainakorko. Lainanlyhennyksen voi suorittaa joko tasaerälainana, tasalyhennyslainana tai kiinteänä tasaerälainana.

Tasaerälaina eli Annuiteetilaina tarkoittaa sitä, että lainaa maksetaan takaisin saman suuruisina erinä. Maksuerä sisältää sekä lainapääoman lyhennyksen ja korkokulut. Mikäli lainan viitekorko muuttuu niin laina-aika pysyy täysin samana, mutta maksuerän suuruus vaihtuu.

Tasalyhennyslainaa maksetaan takaisin tasasuuruisin lyhennyksin. Takaisin maksettavan erän suuruus vaihtelee koron vuoksi. Lainan lyhennyksen lisäksi jokaiseen maksuerään lisätään korkokauden ajalta kertynyt korko. Eli jos viitekorko muuttuu maksettavan erän suuruus muuttuu, mutta laina-aika ei muutu. Tasalyhennyslainalle on helppo laskea korkokertymä sekä lainan lyhennykset. Maksuerät aluksi huomattavasti suurempia kuin vastaavanlaisessa annuiteetti- tai tasaerälainassa.

Kiinteä tasaerälaina maksetaan takaisin aina saman suuruisina maksuerinä. Maksuerät sisältävät lainapääoman lyhennyksen ja korkokulut. Mikäli viitekorko muuttuu niin maksuerä ei muutu, mutta laina-aika muuttuu. Kiinteässä tasaerälainassa maksuerät eivät reagoi korkomuutoksiin, mutta korkojen noustessa suuriksi myös laina-aika voi venyä hyvin pitkäksi.

Lisätietoa lainoista sekä rahoituksesta löydät finanssivalvonnan verkkosivuilta.